VaZsu rendelkezésemre bocsátotta a munkáit, közlésüket engedélyezte, amit ezúton is köszönök szépen.
A szöveg is tőle származik.

A PPS-ek tökéletesen, csak azok letöltése után, a saját számítógépeden
megnézésre (olvasásra) megnyitva működnek.
A tárhelyen is megnézhetők, de akkor előfordulhatnak
különböző hibák, akadozás, hang nem hallatszik, stb.

Ez az oldal már lezárt. VaZsu újabb diái VaZsu másik oldalán láthatók.

VaZsu másik oldala

 


Látogatottsági statisztika
2008.09.17. óta

Intuíció alapján készített diák

Alkalomra készített diák

Érdekes helyszínek

A lap aljára

Kedves Látogató!

Elsösorban köszönetemet szeretném kifejezni a laptulajdonosnak, hogy ezen a weblapon megjelenhetnek azok a PPS-ek amelyeket kiválogattam a sok közül.

Valamikor 2007 tavaszán találkoztam elöször ilyen jellegü bemutatóval amely Power Pointban készült. Több éve használtam már hivatalos munkához ezt a programot amelyek inkább csak vállalati bemutatókra, különbözö értekezletekre és egyéb bemutatókra készült hivatalos prezentációk voltak. Mindig azt hittem, hogy profi módon tudom kezelni a PP-t. Egészen addig amíg meg nem láttam egy szép PPS-t. Azonnal érdeklödést mutattam, hiszen bíztam benne, hogy én magam is tudok szép dolgokat készíteni a grafikus és egyéb diagramok világától elszakadva. Igaz. hogy azon menüpontjait a PP-nek soha nem is használtam amelyek ezután elötérbe kerültek. Bizony elég hamar kiderült számomra, hogy rengeteg tanulnivalóm van a már általam olyan "közismert" Power Point rejtelmeit illetöen. Amikor kinyitottam a windows programok-ról szóló igen vastag könyvemet a Power Point fejezetben bizony nem sok mindent találtam amely ehhez a fajta munkához segítséget nyújtana. Kivéve, hogy néhány általam addig nem használt menüpontra terelödött a figyelmem. Innentöl kezdve csak a programon belül ezeknek a menüpontoknak a használatával kellett foglalkozni kísérletezni,- mit csinál ha ezt csinálom - szerü módszerrel. Késöbb tanácsokat kértem PPS készítöktöl akik szerencsére igen jóbarátnak bizonyulva beavattak bizonyos mühely titkokba. Aztán sorra kiderült, hogy több más kiegészítö programra van még szükségem ahhoz, hogy igazi szép bemutatókat tudjak készíteni. Ezen a lapon szeretném azt a folyamatot ábrázolni a sorrendben felrakott kis szöveggel ellátott diákkal, amely megmutatja, hogyan alakult ki az én személyes stílusom, ha egyáltalán lehet erröl szó.

Köszönetemet szeretném kifejezni továbbá, mindazoknak a személyeknek akik jó tanáccsal és szívbéli segítökészséggel adtak megfizethetetlen információt ahhoz, hogy boldogan, örömömet lelve készíthettem és remélem készíthetem ezután is a saját diákat.

Szeretettel: Varga Zsuzsa


Intuició alapján készített diák

1. Indián pillanatok

Ez a dia indiánokról készült, mai szemmel számomra az authentikus zene a legnagyobb értéke.
Itt tanultam meg, hogyan lehet egy vonalat is mozgatni.


2. Vízcseppek
Ebben a diában megpróbáltam kitölteni a szünetes időt felirattal vagy egy kicsit szépíteni a formán.
Itt már éreztem, hogy nem biztos számomra a teljesképű megjelenítés stílus.

3. Színkavalkád
Ez egy nagyon egyszerű dia szép képekkel. De az időbeállítás itt még kívánni valót hagy maga után, mert túl sok idő telik el a "semmi" nézésével. Bár emlékszem ebben az időszakban mennyit szenvedtem az időbeállítással, mert nem szerettem az olyan diákat, ahol csak abbamarad a zene.
Ott kezdődjön ahol kell és ott is fejeződjön be. És még a mérettel is sok baj volt.


4. Virágok a fényben
Ennél a diánál jöttem rá először, hogy a használni kívánt fotókat "előmunkálni" is lehet. Itt egy egyszerű képkezelővel fényeket tettem előbb a fotókra és csak azután használtam fel őket.

5. Tavak virágai
Először fordult elő, hogy egy zene inspirált és ahhoz kerestem képeket. Persze ez aztán később többször is megismétlődött. De még mindig harcban álltam a MB-okkal, hogy kisebbé tudjam tenni.

6. Kertész leszek
Ebben a diában először próbáltam összehangolni a képeket a zene szövegével. Most már látom, hogy ez csak kisebb nagyobb sikerrel jött csak létre, de azért örültem neki.

7. Peru
Ekkor jöttem rá ha valamilyen idegen témát választunk, milyen nagyon fontos az authentikus zene. De sajnos ez a diám nem éppen a legsikerültebb. A zenét ugyan megtaláltam de mire beállítottam az időt hozzá, bizony sok ismét az "üresjárat". Ma már egész máshogy állítom az időt. Ha ezt akkor tudtam volna!

8. Kínai hangulat teával
Itt megint az igazi jó zene segít visszaadni a hangulatot. Igaz, hogy vadásznom kellett szó szerint erre a zenére. Egy kínai boltos adott egy CD-t másolás céljából. Próbáltam a bevezető lapot is megfelelővé tenni. Az egy más kérdés, hogyha ezek a betűtípusok nincsenek meg valakinek a PC készletén az nem így néz ki amikor visszanézik

9. Lovak
Ez a dia a lovak iránti szeretetem jeléül készült na és az egyik kedvenc Johann Strauss darab miatt.

10. Üveggömbök
Ez volt az első olyan diám amikor rájöttem, hogy a finom képváltások egy kellemes, odaillő zenével az egyszerű képeket is varázslatossá tudják tenni.

11. Régi ruha divat
Előkerült a képkezelő program. Rájöttem, hogy lehet keretezni, fényeffect-et tenni a képekre és magát az alaplapot is lehet szépíteni. Persze sok a tanulnivaló a képek kezelésével.

12. Levelek
Egy kis munka a képekkel a képkezelő programban és érdekes dolgokat lehet elérni a megjelenítéssel. De ez a fajta effect azok közé tartozik amelyet többször nem használhat az ember mert az unalmas.

13. Selymes vízesések
Egy újabb megoldás de ez is azok közé tartozik, amelyet nem lehet túl sokat alkalmazni teljes diához csak néha néha egyszer-egyszer.
Igy fedeztem fel lassan a képkezelő program lehetőségeit.

14. Őszi fények
Ez az első diám amelyhez a saját magam által készített fotókat használtam

15. Vadnyugat
Amikor az embert a zene inspirálja sokszor megszenved mire a megfelelő képeket megtalálja. Ez az első fekete-fehér diám, mivel a képek minőségét csak a képkezelő programban tudtam felhasználhatóvá tenni. Arra a korra inkább a fekete-fehér volt jellemző. Sajnos a betűtípus probléma itt is fenn áll ha valakinek a gépén nincs un. " Rodeo" típus nem tudja megjeleníteni azt. Hasonlóképpen mint a kínai pps-nél a "ChowMein" betűtípust amely persze szorosan a stílushoz tartozna.

16. Sziklák és fények
Ez a diám volt az első amelyet nagyon-nagyon szerettem. Az authentikus zene megteszi a hatását. Jártam ilyen tájon, ( Utah ) tudom milyen, amikor a sziklák megérintik az ember lelkét. Ezt a zenét amikor megtaláltam, már pörgött is a fejemben az egész dia, hogy mit kell tennem. Itt alkalmaztam először az egymásra rakott azonos fotók mozgatását ami akkor igazi újdonság volt a számomra. Ezt a diát ma is sokszor megnézem.

17. Hegyek tükröződése
Hasonlóképpen a sziklákhoz még több fotó egymáson még több effect. Megpróbálkoztam egy kicsit az animációval is egy víztükör megmozgatásával, de nem túl sikeres és nagyon növeli is MB. értéket. Rájöttem az animációhoz több idő kell, ha meg akarom tanulni. De ezt a stílust el is hagytam, hiszen ez is unalmassá válik, ha az ember mindig ezt alkalmazza.

18. Tibet
Mivel szeretem a keleti kultúrát, hát szerettem volna egy Tibeti diát készíteni. Hát ha valahol fontos az authentikus zene akkor itt többszörösen igaz. kb. három hónapig vadásztam a szó szoros értelmében erre a zenére, amelyet egy Tibet-i Monk készített. Ha valami authentikus akkor ez a zene igazán az. De ha teljes nyugalomban ( nincs zavaró körülmény )nézem ezt a viszonylag egyszerű diát mindig elvisz valahova a messze távolba. Ezt is sokat nézem a mai napig is.

19. Wonderful World 2
Itt volt az ideje, hogy én is megpróbálkozzam a feliratozással. Hát bátran mondhatom nem nekem találták ki. Minden tiszteletem azoké a készítőké akik ezt gyakran csinálják. Belőni a feliratot úgy, hogy akkor jelenjen meg amikor éppen azt éneklik, hatalmas munka.
Harc a másodpercekkel az időbeállításnál. De még mindig nem találtam meg a saját stílusomat, még mindig " útkereső" stádiumban voltam. Érdekes módon ez volt az első pps-em, amelyet egy Bali-n élő ismerősöm küldött vissza, megjárva egy kicsit a világhálót.

20. Ausztria
Valami izgalmasat akartam, valami frisset. Aztán ráakadtam Johann Strauss Tere-fere polkájára. Hát ennél frissebb zenét nem kell keresni. Megpróbáltam a zene ritmusát, ütemét tartani. Ehhez mindennek állandó mozgásban kellett lennie. Így aztán még a vonalakat is mozgatnom kellett. Igazán élményszámba menő friss, pattogós dia született.

21. A Tavasz
A hosszú tél után megérkezett a tavasz. Frissülni kell a természettel. Elindultam fotózni megint egy saját diához, hiszen a tavasz tele van csodával. Valami más külsőt szerettem volna így aztán megint a feliratokhoz nyúltam. A világhálón való megjelenés miatt elkezdtem az angol nyelvezetet is megjeleníteni a diákon, bár azt már a címeiknél korábban is megtettem. Itt próbálkoztam meg egy érdekes effect-el a forgó kockával. Igazi "szívemcsücske" született a teljes mértékben saját fotókból.


22. Because You Loved Me
Elérkezett az az idö amikor a kedvenc dalaimat akartam a diákhoz tenni. Valami új megjelenítésen is gondolkodtam, ismét elővettem a feliratozást csak más formában és angol nyelven.

23. Run To You
Már az előző diánál és itt is sokat gondolkoztam a megjelenítésen. Szerettem volna eltalálni milyen is legyen az arculat. Minden diának egyforma "fedlapot" akartam kitalálni egyfajta logo-ként. De ez még ma sem valósult meg. Még mindig keresem az image-t.
Mindenesetre itt találtam rá és alkalmaztam először egy érdekes megjelenítő effektre.


24. Sugarbabies
Ezekre a szó szerint édes ( cukorbabák) babákra az interneten akadtam rá. Azonnal megcsináltam ezt a kedves diát, amely egészen elegánsra sikerült. De még mindig kerestem az utamat valami mást akartam.

25. Vízesések
Az első olyan diám, amelyet valamilyen térbe helyeztem. Itt éreztem először, hogy valószínűleg nem a teljesképű diákra fogok szakosodni, hanem valamilyen térbe kell helyeznem a dolgokat mert az tetszik, mindig azon gondolkodom. Ezt az alapot emlékszem, itt a weblapon is jelenlevő Őszi szél vágta ki nekem. Akinek ezúton is köszönöm a rengeteg segítséget amit ebben az időben nekem nyújtott és jó tanácsaival önbizalmat adott. De bizony a dia kívánnivalót hagy maga után mert nem tudtam kiküszöbölni a váltásonkénti ugrásokat. Később rájöttem egy apró kis trükkre.

26. Szerelem
Ez a dia sok mindenben viselheti a "első" titulust. Ebben a diában először vágtam ki magamnak az alapképet amely mögött az egész dia fut. A vágástechnikát persze még tanulnom kellett de így is örültem, hogy egyáltalán tudom csinálni. Egy újabb megjelenítésre is rájöttem az áttünésekkel kapcsolatban. Először alkalmaztam a mai napig is általam használatos " három munkalapos" módszert. Van egy fedlap meg egy hátlap amelyen a feliratok információk futnak, és a középső munkalapon fut az egész dia. Bizony van hátulütője is a dolognak. Nagyon pontosan kell dolgozni az egész folyamat alatt, mert egymáson van az összes fotó. Ha az ember elront valamit az első pár darabon szét kell szedni az egészet, hogy ahhoz a fotóhoz jussunk amelyen a probléma van.

27. Fantázia
Ebben a diában használtam egy kis animációt is. Először próbálkoztam azzal, hogy valami történetféle kerekedjen ki a dologból. Arra gondoltam, hogy valamilyen álom elevenedjen meg az ágy feletti falon több-kevesebb sikerrel. Mivel ezt mindenki fantáziájára szerettem volna bízni ezért a "Fantázia" cím. Emlékszem mennyire szerettem ezt a diámat és a zene is jó választásnak bizonyult. A terjedelem miatt itt két lapra zsugorítottam az egész diát.

28. Nézz az ég felé
Nagyon szeretem Charlie-t. Ezt a diát az általam egyik legkedvesebb dalának szenteltem. Itt valóban először próbáltam meg fotókkal a megjelenítést persze időben, amiről a dal szól. Hogy ott legyen végre a dián a történet. Hát nem volt könnyű, harc a másodpercekkel, hogy az a bizonyos kép akkor érkezzen amikor kell.

29. Halloween
Mivel az USA-ban élek és itt nagyon szeretik a Halloween-t, így hát készítettem egy diát Halloween-re is. Először alkalmaztam sok animációt ahhoz, hogy minél ijesztőbb legyen a hatás. Az egész Halloween-ben ez a lényeg. Szó ami szó nekem nem lett kedvencem ez a dia, de annál inkább másoknak, akik magát a Halloweent is szeretik.

30. Valentine's Day
Először fordult elő velem, hogy egy másik embernek kedveskedjek diával. Egy fórumtársamnak megtetszett egy verse és ahhoz készítettem diát nagy szeretettel az Ö és persze mindenki számára Valentine's Day-re. Ennél a diánál már biztosan tudtam, hogy ez a stílus tetsziknekem, nevezetesen valamilyen alapképet kiválasztani és abban vagy az
mögött fusson a vetítés. Ezt a diámat is "mérföldkő"-nek tekintem.

31. Felhők
Egy alkalommal a rádióban hallottam meg ezt a Vangelis dalt, amelyet természetesen már ismertem régen. Azonnal azt gondoltam, hogy kell rá diát készítenem. Kitaláltam, hogy a felhők illenek hozzá. Itt azt is megtanultam, hogy nem kell azonnal nekilátni egy diának, szükség van rá, hogy érlelődjön a gondolat. Megcsináltam gyorsan, sokaknak tetszett, sok ember szerette, de én soha nem voltam vele elégedett.
Tehát az ötletnek is kell idő ahhoz, hogy a formába öntés jobb legyen.

32. The Canyon
A felhőknél megfogott egy-két kanyon fotó, amikor az alapképet kerestem. Talán egy kicsit igényesebb dia is született a "Felhök" után bár hasonló stílusban. Különben is elég régi vágyam volt, hogy egyik kedvenc filmem zenéjét is felhasználhassam egy diához. Amikor a zenét is csatoltam tetszett az összhatás. Tehát zene maradt a "The Canyon"meg elkészült. Az alapfotót pedig kérésemre, régebben "Őszi szél" barátom vágta ki ilyen csodásan, amelyet ezúton is köszönök -mondván,hogy jó lesz valamire.

33. Power Of Love
Először készítettem diát valami nemes cél érdekében személyre szólóan. Egy drága ifjúkori barátnőm megbetegedett. Nagyon szerette a diáimat sok örömet okoztam vele neki. Így készítettem el kimondottan az Ö számára ezt a diát, mintegy erőt adva neki a betegség legyőzéséhez. Az emberek felismerték a jó szándékot és egyetlen nap alatt több mint 300 letöltést regisztráltam különböző fórumokról.
Szóval ez egy szívbéli dia Celine Dion csodás hangjával. ( Az eredeti dalt Jennifer Rush vitte sikerre).

34. Csodák a víz alatt
Mivel természetimádó vagyok, ennél fogva a csodás természeti képeket is szeretem. Elképzeltem magamnak egy mélytengeri szobát nagy üvegfalakkal ahonnan pihenve nézegethetném a csodás színeket és a természet gyönyörű kreációit. Így született a
" Miracles under the water " vagyis "Csodák a víz alatt" a kellemes tengeri relaxációs
zene felhasználásával.

35. Kokomo
Ebben a diában próbáltam ki, hogyan néz az ki, ha több objektumot vágok ki és azokat egymásra helyezem. Ebben az esetben az egyik kép az ablak, a másik az a parton ülő pár kivágva és ezek mögé helyezve maga a futó program. Nem rossz, de van még gyakorolni való ebben a technikában, nevezetesen ezzel el lehet majd jutni egyszer oda, hogy magát az alapot is sajátmagunk készíthetjük a fantáziánkra bízva. A zene viszont a maga vidám hangulatával kárpótolt.

36. Sunset with Il Silenzio
Ezt a diát kimondottan csak a zene miatt készítettem. Amikor arra az elhatározásra jutok, hogy diát kellene csinálni, általában két-három dolog inspirál. Vagy valamilyen zene van amihez képeket keresek, vagy meglátok szép fotókat és ahhoz keresek zenét és persze az is egy lehetőség a dia elkészítésére amikor adott alkalmak, ünnepek,aktualitások vannak.

37. Italy 2
Még mindig a zene volt az, ami ennél a diánál is mérvadó. Igaz ezt a diát már korábban egyszer megcsináltam, de felújítottam az alakuló stílusom miatt. De még mindig nem tudtam eldönteni, hogy a két legkedvesebb olasz dalom közül melyiket válasszam. Nem választottam, egyszerűen megcsináltam kétrészesre a diát. Ilyen diám még úgysem
volt, hát lett. Csodálatos Olasz tájak, a dalok pedig igazi nosztalgiázásra adnak lehetőséget. Nekem a második rész kezdetekor hallható régi lemezpattogás még segít is ebben. Valójában csak arrólvan szó, hogy nem sikerült a digitalizálás olyan jól a régi lemezről.

38. Egy érzés, egy gondolat
Ismét egy barát került előtérbe egy érdekes stílusú elgondolkodtató versével. Neki készült ez a dia ajándék gyanánt. Persze a készítés folyamata alatt többször is konzultáltunk a forma és a megjelenítési stílusról. Mindkettőnk szívének kedves dia született.

39. I'M Sorry
Megint a zene és a zene. Ifjúkorom nagy slágere ismét meginvitált egy dia elkészítésére. De itt is kipróbáltam valami újat. Nevezetesen az alapképen dolgoztam egy kicsit többet. A fekete-fehér alapon szerettem volna, ha bizonyos részek színesen maradnak, mint pl. a kiszűrődő fények az ablakokból. Hiszen ezek emelték nemcsak a látványt, de az egész dia hangulatát. Kicsit több munkát kellett végezni a fotókezelő programban de megérte, mert nagyon szeretem és rajtam kívül még nagyon sokan szeretik ezt a diámat.

40. Endless Love
Az előző dia elkészítése után is még a szerelem maradt a téma úgy látszott, hogy időzök még itt egy kicsit. Bár egyszer már voltam ennél a "korszaknál" a Whitney Huston és Celine Dion dalok feldolgozásánál. Itt is próbálkoztam egy újabb megjelenéssel valami mesekönyvet szerettem volna, mint egy szerelmes mesét illusztrálni. Lionel Richie
méltán világhírű dala adta ehhez a zenét és a címet.

41. J'Taime
És még mindig a szerelem. Ha figyelembe vesszük, hogy a szerelem örök, akkor bizony kifogyhatatlan téma. Valahogy ráakadtam egy szintén nagyon régi és anno sok-sok vitát kavart - bizonyos országokbannmbetiltott - dalra, amely szintén diát érdemelt.
A visszajelzések igazán örömömre szolgáltak, hiszen sok kedves látogatómban emlékeket ébresztett a világhírű zene. Tehát ez a dia sok kedves barátomnak lett kedvence, hiszen ezt ilyen céllal is készítettem. Nincs annál nagyobb öröm, ha a sok munkával örömet tudok okozni másoknak. Ez az igazi elismerés.

42. Holdfény Szonáta
Ismét egy örök dallam, amely szintén nem is áll olyan messze a szerelemtől. A "Holdfényszonáta". Ez a dia szintén kedvenc lett nekemis a barátoknak is. Egy hibát azért elkövettem a feliratozásban. Igaz ugyan, hogy magát a zenedarabot Beethoven írta, de a dia alatt futó zene egy átdolgozása az igazi szonátának. Meg kellett volna jegyezni az előadó vagy a feldolgozás készítőjének a nevét. Ezt még most sem tudom itt megtenni, mert valahonnan kaptam a zenét, az átkonvertálás után meg elvesztettem az alapadatokat. Ezt lecserélni már nem tudom, hiszen nagyon sok letöltés van már belőle. Tehát mindig van odafigyelni és tanulni való.

43. Tornero
Ez a dia is első valamiben. Most először próbáltam egy időben két helyen futtatni show-t. Nevezetesen az alapkép könyvének a két oldalán. Igazán kedvemre való dia született és a zene ismét egy kis nosztalgiát idéz.

44. My Baby You
Ez a dia csak úgy megszületett. Meghallottam a zenét - persze nem először - vezetés közben a rádióban és már össze is állt a fejemben az egész külső megjelenés. Vörös selyem, aranykeret stb.. De ezekkel van a legtöbb bajom, ha összeáll, mert a gondolatokhoz képeket keresni nem könnyű. Talán sikerült.

45. Unchained Melody
Ez a méltán népszerű dal sok diakészítőt megihletett már. Persze engem sem hagyott ki a sorból. Remélem sikerül a látogatókban és a dia megtekintőiben kellemes érzelmeket esetleg emlékeket ébreszteni. A külső megjelenése nekem különösen tetszik.

46. Autumn Mood
Elérkezett az Ősz. Engem is megihletett a sok csodás szín az erdőn. Sokat gondolkodtam az alapon. De úgy érzem szerencsés választásnak bizonyultak a romok és az előtte ülő szomorkodó pár.
Az alapfotót egy kitűnő fotós Pinke László barátom bocsátotta a rendelkezésemre. A zeneválasztás is sok fejtörést okozott, de amikor alátettem ezt apánsípra épült melódiát, azonnal éreztem, hogy visszaadják a képek valamint a zene az Ősz igazi hangulatát.

47. Sogno
Andrea Bocelli dala önmagáért beszél, ki az aki ezt ki tudja hagyni. Igazán nagy élmény volt ezzel a dallal dolgozni. Remélem sikerült másnak is kellemes perceket okoznom.

48. Painted By Fall
Amikor két szenvedélyed találkozik, az egy különleges pillanat tud lenni. Így vagyok ezzel a diával én is. Szenvedélyem a diakészítés és a fotózás. Mivel a kettő igen közel áll egymáshoz, nem csoda ha néha az ember saját fotókból is készít diát. Ilyenkor amikor a terepen fotózol, lelki szemeid előtt futnak a képek melyik, hogyan fog kinézni a zenei aláfestéssel.
Tehát igen különleges dolog, amikor egy saját diád számára tudatosan fotózol.
Annyit szeretnék megjegyezni még, hogy a fotók az USA-ban készültek New Jersey államban igazi szép helyeken a környezetemben.

49. The Frost
A természet iránti szeretetem alkotta ezt a diát is. Megérkeztek az éjszakai fagyok. A kora reggeli napsütésben csodásan néznek ki a falevelek és a késői virágok a rájuk fagyott dérrel együtt.
Ennek a látványnak a kapcsán készítettem ezt a diámat.

50. The Queen of Ships
Ki ne ismerné a TITANIC szomorú történetét? Sok-sok dokumentumfilm, játékfilm, könyv stb.. készült róla. Számomra is egy csodás hajó volt és persze nagyon egyedi is az elsö s egyben utolsó útján.
Amíg ezt a diát készítettem bizony nagyon sokszor eszembe jutott, hogy a hírnévnek nagy ára lett, hiszen a TITANIC-ot soha senki nem felejti el amíg a szerencsésebb utasokat megmentö CARPATHIA-ról alig esik szó már. Tudomásom szerint 1918, július 17-én Liverpoolból - Bostonba tartó útján egy német tengeralattjáró megtorpedózta Irország keleti partjainál és ott is süllyedt el.
Azon a bizonyos napon 705 utas köszönhette a CARPATHIA-nak az életét.
Szóval ezt a diát emlékül készítettem erröl a csodás hajóról természetesen Celine Dion ide illö dalával.

51. Indian fantasy
Ez a dia a benne levő fantáziaképekről kapta a nevét. Nem vagyok abban biztos, hogy teljes mértékben így néztek ki az indiánok, mivel igen sok szakkönyvbe, biography-ba belenéztem már, úgy gondolom, hogy ilyennek képzelik őket a fantázia festők vagy a rajz mesterei.
Bárhogy is van mindig csodás embernek tartottam őket és egyébként is jó róluk ábrándozni.
A lap tetején már van egy indiánokról készült diám, de a kettő között óriási technikai különbség van

52. Fények az Univerzumban
Az Univerzum mindig valami érdekeset, izgalmasat kínál. Ki tudja milyen csodák születnek ott is? Ezt a diát a zene miatt csináltam az inspirálta az Univerzumot. Bizonyára sokaknak ismerősen cseng majd.

53. Painted by Thomas Kindake
Thomas Kindake egy nagyon sikeres festőművész világszerte. Jómagam is nagyon szeretem az Ő művészetét, a képeit, azt a stílust ahogyan melegséget tud adni egy kertnek egy házikónak egyáltalán az egész tájnak vagy témának amihez nyúl.

54. In the bosom of the forest
Az alapötletet az adta ehhez a diához, hogy lassan jönnek azok a napok amikor jó otthon beleülni a karosszékbe és kényelmesen TV-zni miközben kint esik az eső. A "televízió műsort" pedig az erdei zene határozta meg. Tehát megszületett az "Erdő mélyén"-" In the bosom of the forest" című dia.

55. Memory Of Sorrento
Három hónappal ezelőtt akadtam erre a dalra méghozzá a magyar Kovács József előadásában. Mindig is tetszett nekem ez a csodás zene. Igaz azóta nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy diát kellene belőle csinálnom.
Hát most itt van végre elkészültem vele, remélem másoknak is sikerül vele örömet szereznem.

56. Have You Ever Really Loved A Woman
Ez a dia mondhatom talán, hogy a tölem megszokott stílusú. Az első a 2009-es évben, de ismét a "szerelem mezejére" léptem vele. Mindig nagy izgalom csinálni a diákat, de talán az az igazi fejtörés hogy milyen legyen a megjelenése az egész shownak.
Megtervezni a hátteret lehetőleg olyanra, hogy vissza tudja adni a hangulatot. Bátran
állíthatom, hogy nem is olyan könnyű. De mindig akad egy-egy ötlet.
Ezt a spanyolfalat pl. egy magazinban találtam tegnap olvasás közben és bescanneltem majd kivágtam, ahogy kell ez adta ehhez a dalhoz az intuíciót ez a spanyolfal.
Most sem a zene, sem a képek nem inspiráltak, hanem ez a spanyolfal.
Sokszor hihetetlen, hogy mi késztet diakészítésre.
Abban a pillanatban amikor megláttam az újságban összeállt bennem az egész. Maga a tény megvolt hetek óta, hogy kellene erre a dalra valamit csinálni csak az nem jött hogyan nézzen ki egészen az újság olvasásáig.

57. Beautiful Africa
Ennek a diának ez a harmadik változata. Először egy moziban helyeztem el, aztán egy szobában egy lapos TV-ben. De mindkét diáról hiányzott valami és sehogy sem voltam elégedett vele.
Aztán megtaláltam a köztes megoldást. Egy otthoni házimoziban. De mégsem ez a különlegessége, hanem a csodálatos zene és a képek együttes hatása. Ez a zeneválasztás ( " Távol Afrikától / Out Of Africa ) tökéletesnek bizonyult igazi "mozis" élményt ad. Ismét szívemnek oly kedves dia született.


58. Romeo & Juliet
Ezt a világirodalmi remekművet sokan, sokféleképpen megörökítették már. A legjobb Rómeó és Júlia film Franco Zeffirelli rendezésében készült a filmiparban 1968-ban.
Ebből a filmből használtam fel a filmkockákat, próbálva megtartani a történet folyamatosságát. Persze az idő véges volt számomra, sok képet ki kellett hagyni, hiszen a híres betétdal mindössze 4 perces.
A látványtervvel és a zene-kép összhatással remélhetőleg sikerül feleleveníteni sokaknak a történetet és a csodás filmet egyaránt.


59. Take My Breath Away
Ki ne ismerné ezt a nagyon híres dalt a Top Gun című filmből? Erre a dalra készítettem ezt a diámat, amelyet szívből ajánlok megtekintésre. Remélem egy néhány perces kikapcsolódást tud okozni a mindennapi nehéz munkából.

60. Woman in Love
Ha valaki PPS-eket gyárt, igen komoly fotógyűjteménnyel kell, hogy rendelkezzen. Így vagyok én is mindig mindent megmentek a "valamire jó lesz" elve alapján.
Nagyon sok jó képem is van, amelyek sajnos eleve adottan kisméretűek. Ezeket nem lehet felfele méretezni mert elhomályosodnak.
Nagyon sok diát látni amikor kisméretű fotót használnak, mert széthúzzák lapszélességre, hogy élvezhetetlen és homályos.
Ezt a diát ezeknek a kis fotóimnak terveztem meg. Bizony előfordulhat ilyenkor, hogy a háttér, amiben a dia fut, nagyobb szerepet kap, mint maga a "műsor". Így van ez ezzel a diával is, csak próbáltam összekötni az érdekeset a hasznossal.
Persze azért mindig reménykedem, hogy akad olyan, akinek tetszik is.


61. You Make Me Feel Brand New

Ismét visszatértem egy kicsit a kétablakos megjelenítésre. Igaz nem könnyű de szeretem ezt a megoldást is. Úgy látszik nem fogyok ki a csodás szerelmes dalokból. Most már lassan el kell könyvelnem, hogy a szentimentális dia készítők táborába tartozom ha van ilyen.
Ez a dal azért jutott eszembe, mert éppen itt az USA-ban koncertezik a Simple Red. Mint ahogy az általában lenni szokott, mindig az "újszülött" éppen a kedves a számunkra. Remélem másoknak is tetszeni fog majd.62. The Dreamer
Amikor megtaláltam ezt a képet valahol, egy régi kis ház jutott eszembe amelynek az ütött-kopott ablakán nézelődik egy kislány és ábrándozik az évszakokról. Ennek a diának készítése a gyermekkort hozta vissza nekem.
John Barry csodás zenéjének a segítségével elevenednek meg az évszakok az ablaktükröződésben.
Bízom benne, hogy ennek a diának a megtekintésekor másokban is hasonló csodás érzést kelt.

63. The Red Beauties
Ez a PPS az Arizona-Nevada-Utah államokban megtalálható csodálatos vörös hegyekről, sziklákról szól. Néhány évvel ezelőtt személyesen is élvezhettem ezt a látványt. Természetesen Morricone zene hallgatása közben autóztam ezen a helyen.
Bizton állíthatom, hogy semmilyen zene jobban nem tudja átadni azt a Hangulatot, amely ott uralkodik, mint Ennio Morricone " Volt Egyszer Egy Vadnyugat" című filmzenéje. Teljes telitalálat. Hogy miért pont most készítettem el ezt a diát? A napokban emlékeztem vissza erre a körútra és a dia készítése alatt is sokszor visszavitt a zene abba a világba.
Ez a PPS egyszerű, de a látvány és a zene együtt nagyon szép.

64. When A Man Loves A Woman
Ezt a dalt igen sokan feldolgozták már, de amikor megtaláltam az eredeti Persy Sledge által előadott változatot, akkor döntöttem úgy, hogy diát készítek belőle.
Persy hangjában van valami fülledtség, így hát eszembe jutottak Jack Vettriano szintén fülledt erotikus képei, amelyeket már régebb óta szerettem. Ez a dal és a képek igazán illenek egymáshoz.
Persze új dolgot is hozott a diának, hiszen először használtam egy áttetsző függönyszerű leplet a mozgó rész elé, amellyel valami intimitást is akartam elérni. Néha-néha visszatérek a feliratozáshoz is, mint az ebben az esetben is megtörtént.

65. Gary Moore - The Loner
Ez a zene az egyik kedves barátnőm nagyon régi kedvence. Mivel tudja, hogy diákat készítek mindig mondta, ezt mikor csinálom meg. Nem igazán árultam el neki, hogy gondban vagyok vele, hogy ehhez a csodálatos Gary Moore gitárszólóhoz milyen képek illenek.
Aztán egyszer csak támadt egy ötletem, amely nem bizonyult olyan rossznak, hiszen az összhatás jól mutat együtt. Ami talán még fontosabb, hogy barátnőm el volt tőle
ragadtatva, hiszen valójában neki dedikáltam.
Jó szórakozást a gitárzenét imádók számára.

66. Native American indians
Nagyon régóta szeretem az indiánkultúrát. Sok könyvet is olvasok, amelyek igazi történeteket dolgoznak fel a leszármazottak által kiadott könyvekben.
Régi vágyam teljesült ezzel a diával, amely eredeti indián fotókat tartalmaz. A képek 1880-1890 között készültek.
Általában az Indiános diák valamilyen fantázia rajzzal készülnek. Én magam is készítettem olyat is, fentebb meg lehet találni, hiszen az egész kultúrát valamilyen mértékben a misztikum és a fantázia is jellemzi.
Legtöbbször csodás Indián lány és Indián fiúra vagy azok szerelmére gondolunk. Azért nem volt a vadonban élés ennyire romantikus.
Egy igazi dokumentum diát ajánlok most az idelátogatóknak. Némely Indiánnév
ismerős, mint pl. Sitting Bull azaz Ülö Bika.
Munka közben jó volt nézni ezeket az arcokat, a szemeket leginkább Two Moons az északi Cheyenne pillanatképe tetszik. Benne van a szemében és az arcvonásában a végeláthatatlan jövő a szájtartásában, hogy mindenki elnyeri egyszer a méltó jutalmát, avagy a büntetését. Igazi karakterek
voltak.


67. Yourney In Afterimages
Véletlenül akadtam erre a fotóra a neten. Egy sima vonatfülke belsejét ábrázolta, amely igazán alkalmas egy érdekes dia elkészítéséhez.
Mindig ki akartam próbálni, hogyan lehet megközelítőleg folyamatossá, filmszerűvé tenni egy vetítést. Emiatt a próbálkozás miatt ez a dia is valami újat hozott. Egy szerelmes búcsú képei elevenednek meg az eltávozó vonat ablakában.
Demis Roussos méltán híres dala a " Good Bye My Love" segít az érzést megteremteni. Remélem szívesen hallgatja mindenki ezt a dalt ismét.

68. Magic Of Colours
Ez a dia úgy született, hogy elgondolkodtam azon milyen lenne ha nem látnánk a színeket. Vagyis a színtelenből színessé tenni valamit több lépésben. Az előkészítő munka sok időbe tellett ehhez a diához, hiszen minden kép háromszor készült el különböző állapotra, hogy ezt a hatást el lehessen érni.
Igazán érdekes dia született azt mindenesetre megmutatja milyen rossz lenne ha nem látnánk a színeket és mennyivel szebb színesben a világ.

69. Love Is All
Ez a dia egyszerűen csak azért született, mert meghallottam ezt a Mark Anthony dalt a rádióban. Soha nem tudhatja az ember mikor kap inspirációt egy szép diához.
Persze a szerelem az mindig hálás téma. Ebben a dalban talán egy kis igazság is van, ha szerelem és szeretet van, az minden. Akkor két ember sok mindenre képes együtt.
Sok szeretettel ajánlom ezt a diát minden kedves idelátogatónak, aki szereti az érzelmes dalokat és diákat.

70. Naturelovers
Korábban már beszéltem arról, hogy néha a diák úgy készülnek, hogy vagy csodás képeket lát az ember és zenét keres hozzá vagy egy szép zene hallatán kap az ember intuíciót. Ebben az esetben ez utóbbi történt. John Barry egy Oscar díjas zeneszerzö több csodás filmzene füzödik a nevéhez.
Az Oscar díjat méltán kapta anno a "Farkasokkal Táncoló" címü filmzenéjéért. Már több esetben használtam diákhoz a zenéjét, mint ahogyan most is.
Ezt a diát a természetimádók számára készítettem, egyúttal megemlékezve a Föld Napjáról is. Sok szeretettel kívánok jó szórakozást hozzá.

71. Wonderful East
Oliver Shanti zenéje adta az ötletet ehhez a diához. Csodás zeneszerző a relaxációs zenekategóriában , ha lehet így besorolni, számomra az első helyen áll. De ez a dia is hozott újdonságot nekem a vizes animáció terén. Régebben rátettem a vizes animációt a
kiválasztott képre és beraktam a diába. Most egy más technikával dolgoztam.
A hatás nem ugyanaz "megérkezik" a kiválasztott fotó és csak 2-3 másodperc után kezd el mozogni rajta a víz.
Sokkal szebb és életszerűbb hatása van így a diában. A csodás képek és zene segítségével egy igazi kikapcsolódó, szép dia került a palettámra.

72. Fragile Love
Ismét egy világhírű dal. Sokan sokféle formában előadták már. Én az eredeti filmzenét használtam fel a szerelmi témát a Keresztapa című filmből.
Ebben a diában is használtam újdonságot. Nevezetesen áttetszővé tettem az ablakban levő naplemente tájképet, amely mögött az egész dia fut. Ezzel a hatással kívántam elérni az álomszerű dolgokat.
Azt szerettem volna sejtetni az egész külalakkal, hogy milyen dolog visszaemlékezni egy törékeny szerelemre.
Hogy sikerült-e vagy sem csak a látottak alapján tud kiderülni.
Mindenesetre sok szeretettel ajánlom mindenkinek.

73. Beauties Of East
Próbálok sokoldalú lenni a diák készítésekor. Időnként más témákkal dolgozni, frissebb vagy éppen érdekesebb zenét alkalmazni. Ez esetben Oliver Shanti szolgáltatja a másságot a zenében és a képek megjelenítési stílusa, váltása pedig magát a diát teszi érdekessé.
Amikor sikerül ezt a két dolgot ötvözni, akkor egy igazán látványos és szép diát lehet alkotni.

74. My Fantasy World
Sokszor előfordult már, hogy direkt egy készülő diához fotóztam. De az nem, hogy saját képeket alkottam, montíroztam és a külalakhoz is sokat dolgoztam. Ez a dia vezeti a leghosszabb idő alatt elkészült PPS-ek rekordját a munkáim között. Természetesen ez is mint mindig, a szívemnek kedves.
Egyre több dolgot tanulok meg a segédprogramok használata közben. Azt hiszem lehet bővíteni a diakészítés fortélyait még és remélem rá is akadok majd egy két érdekes megoldásra.

75. Neverending Story
Amikor elhatároztam, hogy csinálok egy diát erre a dalra, nem tudtam igazán eldönteni, melyik volt előbb híres a dal vagy a film.
Vitathatatlan tény, hogy mindkettő világsiker lett. Jó volt ezzel az érdekes folytonosan lüktető zenével dolgozni. Ezért találtam ki, hogy valami folyamatosan mozogjon a zenével együtt. Ebben az esetben a felhő mozgása volt a segítségemre amely azt hiszem jó ötletnek bizonyult.


76. Lovely Animals
Eredetileg ezt az diát kisgyerekeknek, a barátaimnak készítettem. De aztán néhány nap alatt lett népszerű a gyermekek körében. Egymásnak küldözgették mailben, aminek nagyon örültem, hiszen bizonyítja számomra, egyrészt az állatszeretetüket, másrészt azt is, hogy néha kellene gyermek diát is csinálni, hiszen ők is szeretik a szépet.

77. Amazing View
Ennek a diának az alapötlete úgy született, hogy hatalmas hegyek között voltam kirándulni és arra gondoltam, milyen szép lenne, ha az ablakomból mindig ilyen csodás kilátás lenne.
Ehhez csak csodás képek kellenek na meg persze csodás zene. John Barry zenéit eddig is szerettem használni az érzelmes de visszafogott stílusa miatt. Talánez az egyik leghíresebb filmzenéje a "Farkasokkal Táncoló" címü filmböl kellemes aláfestést kölcsönöz ennek a diának.

78. I Want To Know
Ez az 1985-ben megjelent dal hatalmas siker volt minden slágerlistán. Első helyen szerepelt sokáig Európában is és a Tengerentúlon is.
Amikor eszembejutott és meghallgattam, adott volt, hogy dia készüljön hozzá. Egyszerűen lehetetlen ellenállni egy ilyen csodás dalnak.
Biztos vagyok benne, hogy sokan szerették és szeretik is még mind a mai napig. Ezzel a diával elevenítettem fel a régi dallamokat és remélem kedvelni fogja valaki ebben a formában is.

79. Autumnal love
Egyszer a fentiekben már beszéltem arról, hogy előfordul az is, hogy az embernek összegyűlnek kisebb méretű fotói. Ha ezeket a fotókat széthúzzuk egészlapos diának, akkor homályosak lesznek. Az ilyen fotóimhoz szeretek készíteni olyan hátterű diákat, amelyek kisebb helyen futnak. Ez esetben az ablakokban láthatjuk őket tisztán. Persze
azért kellett inspiráció is, mint most Lionel Richie Hello című dala az alapdesign is megfelel a hangulatnak.

80. Flowers and Parfumes
Ez a dia csak úgy megszületett. Mindig is imádtam ezt a nagyon híres zenét Joplintól. Azt hiszem ehhez a zenéhez sikerült jó képeket találnom és egy kedves megjelenésű dia kerekedett ki az összhatásból

81. Magic of Fall
Sokszor írtam már, hogy milyen sok időt vesz néha igénybe egy 3-4 perces dia. Na most ez igen aktuális, hiszen ezzel a diámmal megdöntöttem minden csúcsot. Rengeteg előkészítésre volt szükség a vágásokról nem is beszélve és az egész megtervezése is időt vett igénybe. Kb. 3-szor szedtem szét, mert nem jól mozogtak a dolgok a zene
ritmusára. Apropó zene, ennél a diánál is van számomra mérföldkő, hiszen először vágtam zenét, mert ragaszkodtam ehhez a Queen dalhoz, amely bizony nagyon hosszú. Így is több mint 250 képpel dolgoztam a 3 perc 30 mp. alatt.
Most is mint mindig ez a dia a legkedvesebb a számomra legalább is a
következő elkészültéig.

82. The Race
Amikor 1988-ban ezt a zenét kibocsátották az angliai Yello együttes véglegesen híressé vált. Tudom, hogy az eredeti videofelvételt felülmúlni nem lehet, nem is ez volt a célom ezzel a videoval. Csupán szeretem ezt a zenét és próbáltam valamilyen versenyhangulatú diát készíteni. Talán van még valaki, aki emlékszik és szerette ezt a zenét.
83. Tango

A Blue tango minden idők leghíresebb tangója. 1950-ben mutatták be először és a Mantovani zenekar vitte nagy sikerre.
Ebben a diában az eredeti dallam hallható, amely egy bakelit lemezről lett digitalizálva.
A hangminőség szándékosan ilyen, hiszen ügyeltem a részletekre a megjelenítéshez való összhangra. Mivel régi filmszerűen dolgoztam fel ezt a témát, a zenepattogás csak adalékanyag a hitelességhez.

84. Midnight Lady

Chris Norman csodálatos dalát, azt hiszem mindenki ismeri. Talán kevesen tudják, hogy a dal szerzője az a D. Bohlen aki sikerre vitte a Modern Talking zenekart. Ez a dal az 1986-ban kiadott "Some Hearts Are Diamonds" című lemezükön szerepel, amely rövid idő alatt 35 millió példányban kelt el. Természetesen én sem tudtam megállni, hogy ne csináljak rá egy diát. Szeretettel ajánlom mindenkinek aki kedvelte vagy kedveli Chris Normant és a Smokie-t.
85. I Love You

Azt a dalt amely miatt ez a dia készült több éve hallottam a Message In A Bottle címú filmben. ( talán otthon is ismert film az " Üzenet a palackban" címmel) Aztán el is felejtettem, de az elmúlt napokban ismét ráakadtam, így természetes, hogy ennek a zenei inspirációnak nehéz volt ellenállni. Remélem másoknak is megnyeri a tetszését a zene és az ahhoz készített dia egyaránt.
86. Spectacular Winter

A tél itt kopogtat az ajtón. Van aki nem szereti a telet vagy nem ez a kedvenc évszaka. Ezt a diát a téli természetről készítettem remélve, hogy megtalálják azok is a szépséget a télben, akik nem szeretik túlságosan. Diakészítő szemmel - visszatérve az egyszerű alaphatások beállításaihoz - készült ez a bemutató. Néha bizony az egyszerű a nagyszerű út a szép bemutató eléréséhez. Persze azért nem árt egy kis látványterv, amivel az egyszerűséget egy kicsit "feldobjuk". Ebben az esetben a megjelenítéshez 3 részre vágtam el minden képet. Tehát az egyszerűséghez vezető út nem mindig jelenti azt, hogy oda kevesebb munkával jutunk el. Szeretettel mindenkinek, mintegy ráhangolódás gyanánt a télre.
87. Balerinas

Ezeket a csodás képeket a neten keresgélés közben találtam. Igazán nagyon szép témát képeztek egy dia elkészítéséhez. Már csak a megjelenítést, a jó zenét és a szép háttereket kellett összehangolni, hogy a képeknek megfelelő"művészi" hatás összeálljon. Még soha nem használtam egy dia alatt háttércserét, amelyet nem is volt oly könnyű megoldani, tekintettel arra, hogy az egész dia csak egy lapon fut. Ilyen szempontból ez a munkám is hozott új technikai megoldást a számomra.
88. Magnifiques Papillons

Mindig csodáltam a pillangókat a természetnek e különleges teremtményeit. Bársonyos szárnyaikkal s azok színes és utánozhatatlan formáikkal, mintázatukkal.
Ez a PPS gyönyörű pillangó képeket tartalmaz és ez a dia is első valamiben. Megpróbáltam egy 10 mp-es mozgó filmdarabot beletenni, amely majd újabb fejezetet nyithat talán a diáimnál. Sok még a gördülékeny váltáshoz a műszaki tenni és tanulni
való, de talán hamarosan jó segédeszköz lesz a megjelenítés frissítéséhez.

89. The Clouds


Egyszerűen szeretem a felhőket. Csodálatos színekben, alakzatokban pompáznak az égbolton.
Valahányszor ezt a zenét hallottam mindig a felhők jutottak eszembe. Ebben a munkámban párosítottam a felhőket is meg Vangelis nagyon szép zenéjét. Az eredményt és a hatást ítéljétek meg ti magatok. Sok szeretettel minden látogatómnak:VaZsu.

90. Sentiments/Érzelmek

Ez a dia úgy született, hogy egy CD boltban belehallgattam egy zongorista CD-jébe, aztán megvettem és olyan csodás dallamokat varázsolt elő a zongorából, hogy nem lehetett kihagyni a diakészítést.
Igaz kicsit szomorkás dia született, de igazodik a dallamvilághoz.
91. Flowers In Black

Olyan csodálatos virágokat találtam a neten fekete háttérben, hogy teljesen lenyűgöztek. Ehhez már csak ki kell találni egy szép kellemes alapképet, amit megszerkesztünk és passzol a virágokhoz, aztán jöhet a jó zenekiválasztás. Ha ez mind együtt van, akkor megindulhat a fantázia és a munka amelyből ilyen kedves , kellemes dia jöhet létre.
92. Dance My Esmeralda

Ezzel a diával megalkottam eddigi munkásságom legszomorúbb diáját - egyesek szerint a legszebbet- talán, nem tudom. Azt tudom, hogy bizony olyan hatással volt ez a zene rám - mivel ismerem az eredeti francia "Notre Dame In Paris" darabot videóról, amely egy fantasztikus hatalmas sikerű előadás volt Párizsban - hogy többször is "eltörött a mécses" a gyártási folyamat alatt. Persze nagyon fontos, hogy a színhelyet is jól megtervezze az ember, mert a zene és a látvány együttes hatása hozza meg az érzelmeket.
Ezt a dalt Quasimodo énekli a darabban a halott Esmeraldának, amelyben megvallja szerelmét és, hogy vele szeretne meghalni, de csak azt hajtogatja, táncolj Esmeralda, énekelj Esmeralda, mert szerette amikor a lány énekelt és táncolt neki.
Ez a zene az eredeti Quasimodo főszereplővel készült a franciák jelenlegi, egyik nagy énekesével Garou-val. A dal francia nyelven hangzik el, mert törekedtem az eredetiség megtartására.
93. Magic Of East

Az mindig foglalkoztatott, hogy mi lenne, ha egyszer puzzle darabokból állnának össze a képek. Persze nem az egész dia, hiszen egy kép kilenc darabból áll, amelyet még kivágni is sok puzzle darabra. Megint valami látványos diára vágytam. Egyszer már készítettem egy keleti diát igen szép látványtervvel a "Beauties Of East"-et. De mivel egy fantasztikus zenét találtam, amihez szintén keleti dolgok illettek, így hát elkészült a "Magic Of East" című igazán látványos diám.
94. Still Life Of Flowers

"Still Life Of Flowers" vagyis Virágcsendéletek. Ezeket a csodás képeket a neten találtam. Már az első kép megpillantásakor megvolt bennem az egész dia. Ez a kép persze éppen lila volt. Így született a
lila majdnem minden árnyalatát felvonultató alapkép, amely persze csodásan illeszkedik az egész dia hangulatához. Remélem, hogy akieddig nem szerette a lila színt talán most megszereti, ha ezt a diát
megnézi.

95. Waterdrops

"Waterdrops" vagyis Vízcseppek. Csodálatos makrofelvételeket láthatunk vízcseppekről, vagy ha úgy tetszik harmatról. Ezek a kis apró gömböcskék csodálatosak tudnak lenni a tárgyakon, növényeken. Van, amikor észre sem vesszük őket és csak elsétálunk a természetnek ezen kis csodája
mellett. Ezért készült ez a dia, ha csak kis ideig is, de csodálhassuk a megannyi kis gyönyszemet.
96. Wonderful Nature

Ennek a diának az ötlete úgy született, hogy elképzeltem milyen is lehet az amikor egy madárlesből nézünk kifelé és onnan kémleljük a csodálatos természetet. Szerintem igen érdekes látványt nyújt és a
hatás igazán érzékelhető.
97. Blossom

A hosszú tél után az ember alig várja a tavasz megérkezését. Ez a diám egy kedves hangulatú és érdekes megoldásokkal készült tavaszi érzelmeket előcsalogató PPS.
98. Amazing Spring

A természet újraéledése és a csodálatos virágok megjelenése frissességet hoznak az életünkbe. Ez a dia is a tavasz jegyében készült igazán szép képekkel és a képekhez harmonikusan illeszkedő zenével.
99. Baby Boogie

Ezt a diát egy kedves internetes fórumtársamnak készítettem akinek kisbabája született. Persze minden embernek, aki szereti a babaképeket ezzel az igazi, régi nagy slágerrel nyújthat élményt.
100. One Million Years

Ezt a hatalmas Bee Gees dalt egyszerűen nem tudtam kihagyni ahogy mondani szokás. Olyan kellemes, nosztalgikus hangulatot adott amikor dolgoztam vele. Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan emlékeznek és szerették ezt a dalt. Sok szeretettel a Bee Gees rajongóknak egyaránt.

101. Rainy Love

Amikor ezt a Bee Gees dalt meghallottam sok-sok év után tudtam, hogy valamit készíteni fogok rá. Érdekes módon talán ez az első olyan PPS-em, amikor a dalra eszembe jut valami és azt úgy meg is lehet csinálni. Gördülékenyen minden kockáját. Talán azért illeszkednek jól a képek a zene melankóliájához, mintegy történetet elmesélve, egy esős vagy viharos szerelemről. A végkifejletet a néző maga döntheti el.

102. Ruins Of Inca Empire

Ezt diámat egy dél amerikai indiánokról szóló cikkem mellékleteként készítettem.
Ezen a lapon egy nagyon régi diámat már láthattátok Peru címmel amely bizony még akkor készült, amikor csak a "szárnyaimat bontogattam" a diakészítés terén. Persze még mindig sok a lehetőség és a tanulnivaló, de ez a PPS
( mellesleg ugyanazzal a zenével, mert magával ragadó) már minőségileg is jobb. Az is fontos, hogy videósítható volt a cikkhez, hiszen nagyon sok embernek nincs powerpoint a gépén, de a videós változatot tudja nézni.


103. Kimonos And Bonsais

Ez dia csak egyszerűen megszületett. Számtalanszor megesett már velem, hogy az interneten való keresgélés közben csodás képekre találtam. Nem is biztos, hogy éppen olyan témában nézelődtem. Így
találtam a kimonó képeket is. De mivel nem volt elegendő egy diához így ötvöztem a bonsai-okkal. Az egy külön dolog, hogy éppen aznap találtam a csodás arany háttérképet is amely mindenképpen azt sugallta, hogy meg kell ezt a diát csinálni.
104. Macroworld

Ennek a diának a készítésekor gondolkoztam azon, hogy hogyan lehetne valami dimenziós hatást elérni. Aztán kitaláltam a két ablak közé a balerinát amelynek a felső teste a baloldali kép előtt van az alsó teste meg a jobboldali kép mögött van. Ettől azért lett egy kicsit olyan hatása az alapnak mintha az egyik képkeret távolabb lenne a másiknál. Egy biztos, hogy a kétablakos megoldás érdekes megjelentési lehetőséget adott ennek a diának.
105. Spanish Eyes

Ez a dia azért készült mert mindig imádtam Engelbert Humperdinck -ot és a dalait. Sokszor hallgattam a fiatal, szerelmes időszakomban őket. Persze ma is szívesen veszem elő időnként a best CD-jét
meghallgatásra most már hallgathatom ebben a formában is.
106. Vision

Én úgy gondolom, hogy a diakészítő pályafutásom,- ha lehet így nevezni a dolgokat- legszebb diáját készítettem el ezzel a darabbal. Az utóbbi időben rengeteg cikket olvastam a lehetséges Föld
pólusváltásával kapcsolatban. Persze az is igaz, hogy sokszor fordul elő, hogy csak pihenésképpen fejhallgatóval zenét hallgatok köztük filmzenéket is. Ez a zene, ami teljesen elvitt és a cikkekkel
kapcsolatos gondolataim ihlették meg ezt a diát. Már a készítésekor éreztem, hogy szép dolog van kialakulóban. De az biztos, amit minden diakészítő mond, ha a zene és a látvány tökéletes összhangot ad akkor tud az ember másokra is hatással levő diát csinálni.
107. Mystical Woods

Ez a diám KITARO azonos című zenéje alapján készült. Csodálatos a zene, amely izgalmat tud okozni egy misztikus erdő képeinek a látványával együtt. Ezt a hangulatot próbáltam ebben a teljeslapos diában érzékeltetni. A hozzám érkezett visszajelzések igen nagy örömet okoztak nekem, hiszen azokból egyértelműen kiderült, hogy ez a törekvésem sikerrel járt.
108. The Gloaming

Az alkonyat adja a legcsodásabb színeket nekünk. Mivel csodálatos képeim voltak és még mindig KITARO zenéjének a hatása alatt voltam, ehhez a zenedarabjához is készítettem egy diát, amely szintén sikeres lett. Természetesen én is nagyon kedvelem ezt a munkámat is.
109. In Moonlight

Ez a harmadik KITARO darab, amelynek a címe Full Moon vagyis telihold. Ez a zene is, mint a másik kettő, csodálatosan illeszkedik a képekhez. Igazán nagyon jó volt ezt a trilógiát ( The Gloaming,
Mystical Woods, In Moonlight) , készíteni KITARO zenéjéhez. Remek intuíciókat tudott adni és ehhez a zenéhez fel tudtam használni azt az ötletemet is amely szerint egy sziluett mögött fusson az egész dia.
110. Spectacular Fractals

Régebb óta próbálkozok dimenzióban gondolkodni, amikor egy diát készítek. Próbálok kísérleteket tenni arra, hogy hogyan lehetne mélységben (3D) is bemutatni a teret vagy legalábbis annak
illúziójával "becsapni" a szemet.
Ebben a diában az erre való törekvésemet láthatjátok. Képzeljétek el, hogy van egy fal 5 kis ablakkal és a mögött semmi, csak egy nagy fekete űr. Ebben a térben mozognak az objektumok. Az egymás előtt vagy mögött való mozgással próbáltam ezt érzékeltetni. Ebben a diában egy újabb effekt megoldást tudtam kitalálni és elkészíteni. Az utolsó képsoroknál a sok kis golyócska a fal előtt érkezik a képbe és a fal mögött távozik a képből. Ez az effekt igazán jól érzékelteti azt a
tényt, mintha a golyók mélységben is mozognának. Mindezeket figyelembe véve igazán látványos dia készült.
111. Tulips From Amsterdam

Ezt a diámat egy Holland barátnőm tiszteletére készítettem. Az Ö örömén kívül egyáltalán nem gondoltam arra, hogy ez a dia igen nagy siker lesz a Holland PPS gyűjtők táborában. Rengeteg levelet kaptam külföldi barátaimtól is. Pedig csak visszatértem a régi stílusomhoz egy kis kiruccanás után az "egészlapos" diák világából. Azt is meg kell azért említenem, hogy ennek a diának a zenéje önmagában is hatalmas siker Hollandiában.
112. Run To You

Ez a dal az egyik legszebb dala Whitney Hustonnak. Igazán hálás téma egy diakészítő számára. Ezért hát én is elkészítettem remélhetőleg nemcsak az én örömömre. Volt egy korábbi változatom is ebből, de most felújítottam. A felújítás elő szokott fordulni a PPS gyártók körében most ez történt velem is ennek a dalnak a szeretete miatt.113. Jordania

Petra egy különleges történelmi város Jordániában. Ebben a videómban a híres The Treasury és az El Deir köböl kifaragott templomait látjátok.
De lenyűgözőek még a közeli Wadi Rum Sivatag szélén található sziklaképződmények is amelyek csodás színekkel kápráztatják el a látogatókat.
114. Love, Passion, Music

Szerelem, Szenvedély, Zene. Egy balerina gondolatai. Ez a témája ennek a bátran állíthatom, hogy az utóbbi időkben készített legszebb videómnak. A benne látható képeket is saját magamszerkesztettem ehhez a témához.
Ernesto Cortazar zenéje kiváló alaphangulatot ad az egész történetnek.
115. Swans

Tisztaság, szeretet, puhaság, lágyság, kecsesség. Mindig ezek a szavak jutnak eszembe valahányszor egy hattyút látok. A természetnek ezen ritka szép madaráról készítettem ezúttal videót, hiszen annyi költőt, zeneszerzőt, festőt és művészt megihletett már.
116. In Blue

Szeretettel nyújtom át ezt a munkámat mindazoknak, akiknek a kedvenc színük a kék vagy csak egyszerűen szeretik a zenét és a csodás képeket.
117. Magic Of Lights II.

Ezúttal a relaxációt kedvelő emberek kedvében szeretnék járni. Ebben a videóban komoly kihívást jelentett számomra a sarokban levő üvegfalon folyó víz megszerkesztése, de a hitelességhez a zene hangulatához az alapképnek is meg kell felelnie. Azt hiszem megérte egy kis időt bele fektetni, remekül illik a belső tér stílusához.

118. Himalaya

Amikor azt halljuk, hogy Himalaya, legtöbbször a Nepal, Tibet, Szerzetesek, Mount Everest szavak jutnak az eszünkbe. Ez a videóm erről a csodálatos, de kemény világról készült. Az authentikus zene méltó kísérete a képeknek. Sok szeretettel azoknak ajánlom, akik szeretik másnépek kultúráját is.

 

119. I Miss You

Ezt a videót egy barátnőm számára dedikáltam, aki nem csak a barátnőm, de a lelki társam is. Jelenleg sok mérföld választ el bennünket, mert otthon tartózkodik, de hamarosan visszatér az Államokba. Ezzel a videómmal kívánok neked Ágnes Nagyon Boldog Születésnapot!
120. Wonderful Day

Vangelis csodás zenéje ihletett meg ehhez a diához, amelyet a Braveheart című filmhez használtak fel. Egy reggel olvastam egy szép verset és ezzel a diával folytattam a napot a vers után.
Persze a zene is hozzájárult, hogy valóban csodaszép napom legyen, amelyre a cím is
utal. Remélem annak is aki megnézi kellemes perceket okoz a nap hátra levő részére.
121. Fascinating Landscapes

Sokszor előfordul a diakészítőkkel, hogy a nagy foto gyűjteményben akad olyan kép, ami kimarad valahonnan. De elveszett kép soha nincs a számunkra. Valami mindig kikerekedik a képekből. Ezekkel a csodás tájképekkel én is így voltam. Találtam egy elbűvölő zenét melyet Hans Zimmer írt a Pearl Harbor című filmhez. A képekkel együtt elbűvölő dia
született, ahogy a címben utalok is erre. Fascinating Landscapes / Elbűvölő Tájak
122. Autumn

Tulajdonképpen életemben először fordult elő velem, hogy egy diakészítés közben a képek és a zene együttes hatása megihletett. Úgy döntöttem, szöveget írok a képekhez és feliratozom az egész diát. Ahogy a szöveget leírtam egymás alá észrevettem, hogy verstanilag ugyan szabálytalan, de igazi kis vers született önmagában is. Ismét egy olyan
diát csináltam, amilyet még soha.

 

Ösz

Ködfátyol érkezett a völgybe,
Színpompában úszik a víz tükre,
Lecserélték ruháikat a fák,
Vörös szőnyeg borítja az erdőt puhán.
Őszi dallam szól a hegedűn,
Valaki siratja a nyarat keserűn,
A levelek utolsó táncot lejtenek,
A tánc után csendesen pihennek.
Áldott fénnyel süt a napsugár,
Minden rejtett zugba betalál,
Nem nyílik a kapu sem már,
Lépcsőn is csak a levél sétál.
Levéltársak hűtlenül odébb álltak,
Fövenyt díszíteni jobbnak láttak,
Életünk vonata ismét állomáshoz ért,
Mint a falevél, amelyet sarokba fújt a szél.
Dermesztő csapdát alkot a hajnal,
A hegyekről hullik alá vörös zuhataggal,
Aranyló sugarat szór az andalgó párra,
Lágyfényű búcsút int a folyó partjának.
Elment a kedves is a nyárral haladva,
Őszbe szédül a hegedű utolsó dallama,
Felváltja a ködöt a dermesztő jég,
Elsöpri az Őszt a kemény Tél.

123. Autumn Desires

Ez a diám egy szép melankolikus őszi dia, mint sokszor maga az ősz. Egy kedves barátnőm szerelmes versére készült feliratos megoldásban.
Mondhatnám azt is, hogy egy szerelmes asszony emlékei elevenednek meg benne. Szeretettel minden idelátogató barátnak és vendégnek egyaránt.


124. China

Ez a dia az országokat és érdekes helyeket bemutató sorozatom egyik darabja. Természetesen butaság lenne azt gondolni, hogy 5 percben be lehet mutatni egy ilyen szélsőséges országot, mint Kína. Mindössze szép képekkel és nem utolsósorban autentikus zenével próbáltam egy kellemes diát készíteni a teljesség igénye nélkül. Hiszen annyi minden maradt ki ebből a diából, mint pl. a híres kínai porcelán, a selyem, a
kínai architektúrába tartozó különleges épületek, vagy a panda maci és a csodás tollazatú mandarin kacsa. Vég nélkül lehetne még sorolni a kínai csodákat.
125. Stunning Silhouettes

Időnként a természetben gyönyörű sziluetteket figyelhetünk meg emberről, állatról és növényekről egyaránt. Egy csokorra való sziluett képet gyűjtöttem egybe ehhez a diámhoz. Persze az is igaz, hogy fel szerettem volna használni a csodás zenét is amelyet aláfestésként használtam ebben a show-ban.
Szeretettel ajánlom megtekintésre ezt a munkámat is.
126. Unbelievable Sunsets

A dia címe magyarul, Hihetetlenül szép naplementék. Soha nem tudom megúnni ezt a témát. Ez a diám egy csodaszép filmzenére készült, amely fantasztikus érzelmi és képi harmóniát alkot egymással. A dia szélesvásznú változatban készült, amely szinte filmszerű megjelenítésttesz lehetővé.
127. Lovely Leaves

Mindig is nagyon érdekelt a közeli természet mondhatnánk azt is, hogy a makrovilág. Szeretek megnézni mindent, hiszen a természet csodákat rejt magában. Ezért van az, hogy szinte kifogyhatatlan téma nálam a természet. Ebben a diámban csodás leveleket mutatok be közelről részben a saját fotóimmal. Persze nagy kedvenc Yanni is a new age
zenész akinek egy híres zenedarabját használtam aláfestésként.
128. Arizona's Prickly Beauties

Ezt a diámat nemcsak azoknak az embereknek készítettem akik szeretik a kaktuszokat vagy maguk is kaktuszokkal foglalkoznak. Remélhetőleg azok is örömüket lelik benne, akik szeretik az idegen tájakról készült diákat. Persze azért valószínűleg a kaktuszimádók számára is meglepetést okozhat a természetes környezetben élő kaktuszok csodálatos látványai és az "Arizona Szúrós Szépségei".
129. Flowers Of Intimacy

Mindig amikor jómagam is virágokat fotózok közelről igazi szívdobogtató érzés fog el. Olyan mintha behatolna az ember az intim szférájukba. A szirmokon belül teljes az érintetlenség a nyugalom.
Egyszerűen imádnivalók a virágok. Soha el nem múló téma egyetlen diakészítő számára sem. Ennek a diámnak a címe nem véletlenül az, hogy "Virágok intimitásban".
130. Memory Of Love

Néha azért a szerelem mezejére tévedek én is. Amikor meghallottam és megtaláltam ezt a Jean Francois Maurice dalt, azonnal tudtam, hogy diát kell rá készítenem. 1978-ban nagy siker koronázta ezt a zenét, amelynek a címe 28 fok árnyékban, de sokan csak úgy ismerik, hogy Monaco. Azt hiszem ha valaki aki a középkori éveiben jár, megnézi ezt a diát a zene azonnal ismerős lesz és a fiatalabb korunkra emlékezteti majd. Ha az ifjabb nemzedék néz bele, az meg megismer egy igazi sexi dalt.
131. Tiamo

Amikor a 28 fok árnyékban vagyis ( Monaco) diát elkészítettem már akkor eszembe jutott és beszéltem erről a Frederic Francois dalról, amely 10 évvel később lett őrület Franciaországban és egész Európában egyaránt. Egyenes következmény volt, hogy ez a dal is egy újabb diát eredményezett.
132. Blue Winter

Ebben a diában próbáltam ki először a collage ( kollázs) megoldást az egymásra helyezett és elforgatott keretekkel. Érdekelt ez a dolog már régóta, de csak egyszer lehet használni ezt az ötletet, hiszen unalmassá válna, ha sok diánk ezzel a fedlappal készülne. A látványt
valóban érdekessé teszi.
133. Secret Love/ Titkos szerelem

Ez a dia egy saját vers inspirációjaként született. Gondoltam, ha a versem megszületett akkor diát is készítek hozzá, hiszen a képi látvány segít az érzelmi töltést jobban
megmutatni, megtalálni. Igaz ez már második saját verses diám az első az "Autumn" volt. Ki tudja követi-e még hasonló?
134. Herald Of Spring/ A tavasz hírnöke

Az első amit a hóban rendszerint megpillantunk a crocusok. Ez a kellemes hangvételű diám a címében megfogalmazottak szerint a tavasz hírnökeiről a crocusokról szól.
135. Frozen Beauties/ Fagyott szépségek

Gyakran előfordul, hogy a virágok a fagy fogságába kerülnek az esetleges korai tél megérkezésétől. Ez a diám az időjárás fogságába esett, de így is csodálatos növényekről, virágokról szól.
136. Glass Spheres/ Üveggömbök

Ebben a diámban ismét a 3D láttatására próbáltam törekedni. A gömböket hol az alapképbe kívülről, hol belülről való vagy éppen a fal mögé, mögül reptetésével, mozgatásaival igyekeztem érzékeltetni a teret. Igaz nem volt egy könnyű dolog, hiszen majd 80 gömb mozog a diában, a végén már jó magam is alig tudtam követni melyik gömb éppen hol bujkál.
137. Special Flower Photos/ Különleges virágfotók

A Photoshopok és a képkezelő programok sok teret nyújtanak a kreativitásnak és a fantáziának is. Egy ilyen "képmegdolgozást" láthatunk ebben a diában , amikor a képeket egy más formára alakítjuk, lehetőleg a szépségét nem károsítva. Így aztán egészen különleges dolog születhet.
138. Planet Earth/ A Föld bolygó

Ezt a diát eredetileg egy iskolai tanárnő kérésére készítettem, hasonlóképpen mint az idegen országokról készült diáimat. Ennek ellenére nem hinném, hogy csak az oktatásban lehetne bemutatni, használni. Remélhetőleg mindenki számára kellemes élményt tudnak
nyújtani a szép felvételek, úgy gondolom,hogy a zene is tökéletesen illeszkedik a képekhez.
139. Season's/ Évszakok

Az évszakok mindig minden esetben le tudják nyűgözni az embert. Amikor a természet "ruhát cserél" az mindig hálás téma a diakészítők számára. Nem véletlen, hogy senki nem hagyja ki ezt a témát. Ebben a diámban mind a 4 évszak egyszerre van jelen.
140. It's Love/ Ez szerelem

Ebben a diában egy régi Santo California dal dolgoztam fel amely ugyanolyan népszerű volt 1976 környékén mint a Tornero. Talán most is akad aki szívesen hallgatja régi szép emlékeket idézve meg a képek látványával együtt.
141. Passion/ Szenvedély

Miről is szólhatna ez a dia másról, mint a tűzről, szenvedélyről, szerelemről. Néha szeretek úgymond "visszatérni" ehhez a témakörhöz. Remélhetőleg mindent megtalál a kedves néző benne, amely dolgokat a fentiekben felsoroltam.

A lap tetejére bbbbÉrdekes helyszínekről készült diákhoz

Alkalomra készített diák

1. Húsvét
Ebben a diában először alkalmaztam egy érdekes " belépőt". Nevezetesen egy függöny elhúzást, amelyre rájöttem, hogyan kell csinálni. Igazán megtette a hatását, valóban látványos megoldást jelentett.

2. Karácsony
Ezt a karácsonyi diát Zámbó Jimmy csodás hangjának szenteltem. Persze azoknak is, akik a hagyományos szép Karácsonyra szeretnek emlékezni.

3. Karácsony 2
Ezt a Karácsonyi diát pedig azoknak készítettem akik vidáman szeretnek ünnepelni.
Ezek a Karácsonyi diák persze szintén még a kezdeti diáimhoz tartoznak hiszen alig pár hónappal ezek előtt kezdtem a PPS készítést. Emlékszem nagyon szerettem őket és örültem, hogy ilyen szép dolgokat tudok csinálni.

4. Karácsony 3
A komolyzene kedvelők sem maradhattak ki a Karácsonyi diákból. Ebben a diában már burkoltan benne volt az érdeklődésemben, hogy valamilyen objektum legyen a képen. Mivel vágni még nem tudtam így hát magam csináltam ablakot, amelyen keresztül először kintről befelé, majd bentről kifelé nézve zajlanak az események, amelyet a hóeséssel is
próbáltam érzékeltetni.

5. Újév
Elérkezett az Új esztendő. Persze, hogy Újévi dia is készül. Sok animációs tűzijáték és ami a legfontosabb igazi jó kis Strauss zene.
Ezzel a zenével sikerült igazi kis szilveszteri hangulatot varázsolni a csodás Budapest esti fotóihoz.

6. Earth Song
A Föld Napja. Ehhez a diához Michael Jackson híres dalát használtam fel. Sok-sok érdekes fotó, néha nem a legelbűvölőbb, de érzékeltetni szerettem volna mi történik a Földön.

7. Last Christmas 2008.
Ezt a dal nagyon szeretem régóta gondolkodtam rajta, hogy diát csinálok hozzá csak várnom kellett Karácsonyig. Annyi az újdonság benne, hogy itt van néha amikor egy képen több effekt is van pl. az este megérkező hóesés ott marad miközben a képek a háttérben változnak. Kedvelem ezt a diát nemcsak a piros és a zöld színek adhatnak karácsonyi hangulatot, hanem a kék is, amely ebben a diában dominál.

8. Christmas Greetings 2008.
Ezúttal valami vidámat és látványosat szerettem volna. A rengeteg ráfordított idő erre a majdnem 4 percre megérte. Minden képből két vágást kellett csinálnom és a képek átlósan való vágása jó ötletnek bizonyult. Igaz, hogy az effektek folyamatát külön le kellett
rajzolnom, mert a harmadik kép összerakásánál már belebonyolódtam melyik kép honnan érkezik és merre távozik miközben az előzőt tolja kifelé a sarkánál fogva. Mondhatom jó kis gyakorlat volt, de a látvány nagyon érdekes. Mindig nehéz gyors zenére diát csinálni, de a vidám zenék gyorsak is. Nagy örömömre meglett a vidámság is, meg a látvány
is. Remélem sokaknak elnyeri majd a tetszését.

9. Happy New Year 2008.
Minden kedves látogatómnak Boldogságban, Egészségben és Eredményekben
Gazdag Újesztendöt Kívánok. VaZsu.

10. Valentine's Day 2
Amikor ezt a diát terveztem, bizony sok fejtörést okoztam magamnak.
Moziban voltam a minap és egy reklámban repkedtek a szívecskék.
Gondoltam nekem is kell repkedtetni szíveket a Valentine's Day-i diámon. Most úgy gondolom az tetszik benne nekem a legjobban, olyan helyesek ahogy repülnek.
A zene választás is nehezen ment, hiszen nem sok olyan dal van amelyben a Valentin napról énekelnek. Így aztán egy duettet kerestem melyben legalább egy férfi és egy nő énekel nem is akárhogyan.
Ezzel a diával kívánok minden kedves idelátogató vendégnek és persze az itt jelenlevő barátoknak, valamint a lap üzemeltetőjének is BOLDOG VALENTIN NAPOT!


11. Halloween
Ez a dia, egy korábbi diám feldolgozása.
Otthon Magyarországon nem igazán divat a Halloween. Itt az USA-ban nagyon nagy őrület. Minél ijesztőbb valami annál jobb. Ez a diám a legőrültebb munkám, amit valaha is készítettem. Persze van ennek is előnye, növeli a sokoldalúságot és igazán jó gyakorlat mélyebben megismerni a programokat, amelyek ennek a diának az elkészítéséhez szükségesek voltak. Talán említettem már, hogy mennyi segédprogram kell a power pointon kívül ahhoz, hogy látványos és legalább a professzionális dolgokra törekvő diák elkészítéséhez.
12. Christmas Gift

Sokat gondolkodtam ebben az évben milyen Karácsonyi diát készítsek. Nagyon úntam már ugyanazokat a képeket látni szinte minden Karácsonyi PPS-esben. Így jött az ötlet, hogy az idei PPS a téllel együtt járó jégvirágokról fog szólni. Ez a természet ajándéka Karácsonyra az ablakunkra. Ha a látványterv idézi a Karácsonyt és a zene is megfelelő
talán lehet ezekkel a csodás képekkel is Karácsonyi hangulatot idézni.
Mindenesetre próbáltam arra törekedni, és a hozzám érkezett vélemények szerint nem bizonyult rossz ötletnek ez a fajta megjelenítési mód.
13. Angels In The Shop Window

Csak képzeld el! Karácsony este van. Kinn az utcán nagy pelyhekben esik a hó. Egy kislány a hóesést figyeli az ablakból. Egyszer csak a szemben lévő bolt kirakata megelevenedik és hamarosan megérkeznek az angyalok.
Ezzel a PPS-el szeretnék mindazoknak a látogatóknak akik megtisztelnek a dia megtekintésével, valamint a weblapon szereplő összes barátomnak Boldog Karácsonyt Kívánni.
Ezúton köszönöm meg a weblap üzemeltetőjének az egész éves munkáját és a lehetőséget, amelyet kaptam ahhoz, hogy jelen lehessek legjobbak között.

14. Dream Of Valentine's

Minden év február 14.-én körös-körül a világban millióan ünneplik a szerelmet ezen a napon és a szeretett lényt cukorkával, virágokkal, csokoládéval és egyéb más szép ajándékkal köszöntik. Az a történet amely miatt ezt a napot ünneppé nyilvánították a nagyon régi időkre nyúlik vissza.
Mindezek mögött egy jólelkű pap áll akit Valentine-nek neveztek és aki már több ezer évvel ezelőtt meghalt. II. Claudius Római Császár megtiltotta a házasodást és a fiatal szerelmesek Valentin
közreműködésével titokban házasodtak. Amikor ez kiderült halálra ítélték. Valentine-röl azt hiszik, hogy i.sz. 270 február 14.-én végezték ki. Így február 14.-e lett minden szerető szívnek a napja és
Valentine pedig a védőszentje. Minden évben én is egy-egy diával próbálom a szerelmesek napjának tiszteletemet leróni.
15. Roses For Mother's Day

Ezekkel a különleges rózsákkal kívánok Boldog Anyák napját minden édesanyának.
16. Christmas Candles

A karácsonyi gyertyák a szeretetet szimbolizálják lángjaikkal. Ritkán dolgozok fel magyar dalokat, de ennek nem az az oka, hogy nem szeretem őket. Ezt a dalt különösen sokat hallgatom Karácsonykor a Neotontól, hiszen amiről szól az nagy igazságot hordoz és egész évben emlékeznünk kellene erre. Ez az amiért ezt a mozgó képeslapot
elkészítettem.

17. Karácsonyi rege

Ezt a témát rengeteg diakészítő feldolgozta már. Én sem maradhattam ki belőle, hiszen évek óta foglalkoztat a gondolat. Pont azért maradtam ki belőle, hiszen csodásabbnál - csodásabb diák születtek már ehhez a vershez. A késztetésem csak nem hagyott engem nyugalomban és ahogy ezt a verset Szabó Gyula interpretálja azt soha, de soha nem lehet megunni.
18. Be Mine Roses And Love/ Légy enyém rózsák és szerelem


Ez a diám nagy népszerűségre tett szert egyrészt a csodálatos zene miatt másrészt Valentine napra készült. A szerelem örök, ahogy mondani szokás, tehát nem csoda ha az ilyen témájú diák nagyobb népszerűségnek örvendenek. Igyekeztem a külső megjelenési formát is ennek jegyében készíteni, figyelembe véve azt, hogy megtartsam a saját stílusomat is.

A lap tetejére bbbAlkalomra készített diák

Érdekes helyszínek

1. Autumn Walk
A Ringwood nemesi földbirtok a Ringwood völgyben fekszik, Passaic megyében a Ramapo hegységben, New Jersey állam északi részén. 1740-1931 vasat bányásztak itt a 20.000 hektáros Ringwood terület ezen részén, amely még ma is a Ringwood Company tulajdonát képezi. Ez egy nagyon fontos feltárása volt a vas iparágon belül ebben az országban.
Ezek a bányák láttak el vassal minden háborút az Egyesült Államokban a Függetlenségi Háborútól kezdve az Elsö Világháborúig. A vasbányák és a kohók néhány mester által voltak irányítva, legalább is amiről tudomásunk van. Hasenclever, Faesh, Erskine, Ryerson, Cooper and Hewitt ezek mindannyian nagyon híresek voltak a kohászatban és az amerikai ipar gazdasági fejlődésében.
Peter Hasenclever széleskörű ismeretekkel rendelkezett a vas és fémmegmunkálás területén, és érdeklődött a készletek kiaknázása iránt. Megvette a vasban gazdag területet mielőtt New York-ba vitorlázott volna, ahova 1764 júniusában érkezett.
A vasmunkálatokhoz használatosan vásárolt 122 lovat, 214 ökröt, 51 tehenet, kendert és lent ültetett. Felfedezett 53 különböző vasbányát, valamint 535 személyt hozatott Németországból Amerikába, többek között bányászokat, adományozókat, előmunkásokat, vájárokat, ácsokat, kőműveseket, fizikai munkásokat a feleségeikkel és a gyermekeikkel együtt.
Hasenclever energikusan dolgozott, de pénzügyileg tönkrement. Több pénzt költött, mint a megengedett, 40.000 fontot és 1766 őszén visszautazott Angliába, hogy helyrehozza a hibáját. 1767-ben visszatért Amerikába, de 1769-ben elment megint és soha nem tért vissza. Ö összesen 54,000 fontot költött erre az amerikai fejlesztési vállalkozásra.


2. Princeton University
1746-ban alapították a New Jersey Elisabeth-ben, mint New Jersey-i Főiskolaként aztán 1747-ben áthelyezték Newarkba, és csak ezután került Princetonba 1756-ban és 1896-ban kapta a Princeton University nevet.
A főiskola áthelyezésének ideje alatt Princeton-ban 1756-ban csak a Stanhope Hall volt meg a mai szerkezetében és 1803-ban a főiskola egyetlen épülete a Nassau Hall volt, amelyet Orange Nassau háznak hívtak és Anglia Holland III.William-jéröl neveztek el.
1777. januárjában egy közeli mezőn a Princeton-i csatában, döntő győzelem született George Washington tábornoknak és a csapatainak.
Princeton vezető állampolgárai közül kettő jelölte meg az Independence United States Declarationjét: Richard Stockton és Clergyman John Witherspoon, akik a főiskola későbbi elnökei voltak.
1783 nyara folyamán a Continental Congress találkozott Nassau Hallban amely, négy hónapon keresztül tette Princetont az ország fővárosává. A Függetlenségi háború, ágyúgolyós csatáját sok épület túlélte, amikor Washington azért küzdött 1802-ben, hogy megszerezze a területet a brit irányítás alól. Az iskola leghíresebb tanára Albert Einstein volt.


3. Frelinghuysen Arboretum
Egy arborétum veszi körül a Frelinghuysens "Colonial" kastélyt és annak a hivatalos kertjét, és a tanösvények a fák és cserjék jelölt funkciót látnak el. Az arborétum a Whippany Farm helyén jött létre, amely terület George Griswold Frelinghuysen tulajdonában volt. (1851-1936) .
Késöbb a fia Frederick T. Frelinghuysen, aki egy New York-i szabadalmi ügyvivő és elnöke a Ballantine Brewing Company-nak 1905-től egészen nyugdíjba vonulásáig, és a felesége, Sara Ballantine (1858-1940) tulajdonában volt..
Sarah az unokája Peter Ballantine-nak aki a Ballantine Brewing Company-t alapította 1920-ban. ( talán ismerös a név a Ballantine Whisky-röl).
Mrs. Sara Ballantine ültetett rózsákat, és ágyásokat alakított ki a kastély körül.
1964-ben lányuk, Matilda Frelinghuysen (1887-1969) kezdte azt tervezni, hogy Arborétumot alakít ki a területen. A mai Frelinghuysen Arborétumot 1971-ben szentelték fel és hivatalosan is megnyitották a látogatók előtt..
A fákat a parkban a következő típusok teszik ki zömmel fűz, magnólia, mocsárciprusok, bükk, crabapples, és virágzó cseresznye. Vannak széles részei a parknak, amely már csak erdő. Szeptembertől márciusig egy időben látni a dísznövény füveket és a csodás színben pompázó juharokat, amíg decemberben a Hollie-k érdekesek. Januárban és februárban, Witch-Hazels és korai virághagymák láthatóak. Március és április, amikor Hellebores, karneol Cseresznye, és a tavaszi izzók vannak csúcsvirágzáson.,.
Április végén a májusban a cseresznye, Magnóliák, Crabapples, és a tavaszi izzók virágzását láthatjuk itt.. A május és június folyamán, nézd meg a Rododendron, Dogwoods, orgonát, Viburnums, azálea, Hostas, és Stewartias. A rózsa szép egész májustól októberig itt.. Az örökzöldeket és a tűlevelűeket pedig egész évben csodálhatjuk itt.


4. Bayou Of Louisiana
Talán a legérdekesebb, titokzatosabb és legkülönlegesebb USA államba invitállak kedves látogató, névszerint Louisiana-ba.
Ez az állam kb. az ország középsö, déli részén helyezkedik el és amikor azt emlegetjük, hogy a "fülledt dél" akkor bizony Louisianara gondolunk a legtöbbet. Különleges éghajlata van egyáltalán minden különleges ebben az államban és igen speciális.
Nem könnyű bemutatni sem, hiszen sok híres dolog jellemzi ezt az államot.
Amikor Louisianaról beszélünk sohasem felejtkezhetünk meg a zenéről és ezen belül egy helyi stílusról, amely egy irányzat még a nemzeti ételben is. Ez a Cajun. (ejtsd: kédzsön) Persze a Mardi Gras, mint fesztivál februárban, ( hasonló, mint Rióban) New Orleans-ban igen híres , sajnos New Orleans nevét sokan megjegyezték a Katrina hurrikán
pusztításáról is 2007-ben.
Különleges állat és növényvilág, építészeti stílus, életstílus vagy ahogy említettem a zene és a gasztronómia is. Ennek az államnak a híres szülöttei többek között, Louis Armstrong, Fats Domino, Mahalia Jackson és Jerry Lee Lewis is.
Itt voltak a legnagyobb ültetvények a rabszolgatartás idején hatalmas gyapotföldek vannak ma is ebben az államban. Többek között itt forgatták sok részét a híres Észak és Dél című TV sorozatnak is.
Különleges indiáncsoportok éltek errefelé nagy törzsek, de számunkra nem túl ismert névvel, akik az első telepesekkel, akik Európából érkeztek az érdekes növényvilágot is kialakították.
Itt az Atakapa,Caddo,Chitimachia,Chotow,Houma,Natchu és a Tunica
indián törzsek éltek.
Amiért most idecsábítalak benneteket az egy igazi különlegesség és egyedi helye az USA-nak. Ez a mocsaras Bayou. ( ejtsd: baju)
Fantasztikus ciprusok, ( cypress) és különleges növények, állatok élnek ebben a mocsárvilágban. Ha valaki idelátogat minden bizonnyal fantasztikus élményekkel találkozik. Itt található a világ legnagyobb ciprusfája is a Cat Island-I mocsaras részen.
Persze megvannak a maga veszélyei is , hiszen a mocsaras részek vadállatokat is rejtenek, mint a kígyók és alligátorok. Soha nem tudhatod, hogy éppen hol mi dugja ki fejét a mocsárból. A madárvilág is igen nagy állománnyal dicsekedhet. Egyedi példányokat találunk itt flórából és faunából is

Intuíció alapján készített diák

Alkalomra készített diák

Érdekes helyszínek

A lap tetejére